دروس امتحاني آزمون كارشناسي ارشد رشته معماري
در كارشناسي ارشد رشته معماري، 5 درس تئوري و يك درس عملي براي هر گرايش (غير از گرايش مطالعات معماري ايران) در نظر گرفته شده است.
« زبان عمومي و تخصصي »
تعداد سئوالات اين درس در آزمون 30 سئوال ميباشد. همانطور كه از نام درس پيداست، تعدادي از سئوالات اين درس زبان عمومي و تعدادي از آنها نيز مربوط به اصطلاحات و متون تخصصي مهندسي معماري ميباشد. بدون ترديد اگر دانشجويان در درس زبان حداقلهايي را داشته باشند مطالعه و سرمايهگذاري در اين درس ميتواند منطقي باشد. معمولاً منبع درس زبان تخصصي در اكثر رشتهها در دانشگاههاي مختلف فرق ميكند و اساتيد اين درس به صورت سليقهاي منابع و يا جزوات مورد نظر خود را به دانشجويان معرفي ميكنند. خواندن كتابهاي زبان عمومي و همچنين زبان تخصصي موسسه مدرسان شريف براي رسيدن به تسلط در اين درس كفايت ميكند. در كتاب زبان عمومي مطالب گرامري و يك سري لغات و اصطلاحات عمومي و همچنين تستهاي عمومي رشتههاي مختلف گنجانده شده و داوطلبان حتي در صورت فراموشي درس زبان ميتوانند خود را به سطح مطلوبي با استفاده از اين كتاب برسانند. در كتاب زبان تخصصي موسسه مدرسان شريف علاوه بر بررسي و ارايه پاسخ تشريحي و ترجمه تستهاي كنكورهاي كارشناسي ارشد سالهاي قبل (از سال 90 ـ 75) لغات، اصطلاحات و متون رايج در رشته مهندسي معماري به همراه ترجمه آنها گنجانده شده و ضمن آموزش و ترجمه متون مختلف، تستهاي چهارگزينهاي تأليفي براي آشنايي هرچه بيشتر داوطلبان آزمون كارشناسي ارشد با سئوالات درس زبان تخصصي اين رشته آورده شده است. در ضمن در اين كتاب سئوالات و پاسخهاي تشريحي سه رشتهي مجموعه هنرهاي ساخت و معماري، برنامهريزي شهري و همچنين رشتهي طراحي شهري نيز در كتاب گنجانده شده است.
« دروس فني ساختمان »
(تنظيم شرايط محيطي و تأسيسات، ايستايي، شناخت مواد، عناصر و جزئيات)
همانطور كه ملاحظه ميكنيد اين درس خود شامل 4 عنوان درسي ميباشد (البته در دفترچه اصلي كنكور دو درس تنظيم شرايط محيطي و تأسيسات از يكديگر مجزا نوشته شده، ولي انتشارات مدرسان شريف اين دو درس را در غالب يك عنوان درسي به بازار ارائه كرده است). تعداد سئوالات اين دروس 30 سئوال و ضريب آن براي گرايشهاي مهندسي معماري، مطالعات معماري ايران، بازسازي پس از سانحه و معماري داخلي (3)، براي گرايش مهندسي معماري اسلامي (2) و ضريب آن براي گرايش معماري منظر (1)، ميباشد.
« تنظيم شرايط محيطي و تأسيسات »
تعداد سئوالات اين درس در آزمون كارشناسي ارشد 8 سئوال است. منابع مهم اين درس كتاب راهنماي طراحي اقليمي و كتاب اقليم و معماري تأليف مرتضي كسمايي، دو كتاب بررسي اقليمي ابنيه سنتي و راهنماي طراحي اقليمي تأليف دكتر وحيد قباديان و كتاب تأسيسات ساختمان تأليف مجتبي نائينيان ميباشد. همانطور كه ملاحظه ميشود، منابع اين درس متفاوت ميباشد و بعضاً مباحث در منابع مختلف تكراري است.
انتشارات مدرسان شريف براي اين درس كتاب تنظيم شرايط محيطي و تاسسيات خود را به بازار كتاب ارائه كرده است. در اين كتاب رئوس اصلي مطالب كه در كنكور كارشناسي ارشد سراسري و آزاد، مورد نظر طراحان ميباشد مورد بررسي قرار گرفته است. بررسي عوامل موثر در تنظيم شرايط محيطي، تأثير اقليم و محيط بر انسان، تأثير عوامل اقليمي در ساختمانسازي، مشخصات اقليمي مناطق مختلف، تاسيسات حرارتي و برودتي، تاسيسات الكتريكي و روشنايي، صوت و اكوستيك از رئوس اصلي اين كتاب هستند. در اين كتاب تمامي تستهاي آزمونهاي كاردانی به كارشناسی ارشد (از سال 75 تا 81) و كارشناسي به كارشناسي ارشد (از سال 81 تا 90) به صورت كاملاً طبقهبندي شده با پاسخ تشريحي گنجانده شده است. هر فصل شامل درسنامه كامل و مفيدي ميباشد كه مباحث با ارايه تستهاي تأليفي در لابهلاي متون آموزش داده شده است. در ضمن در اين كتاب تمامي سئوالات و پاسخهاي تشريحي دانشگاه دولتي در رشتهي مجموعه هنرهاي ساخت و معماري گنجانده شده است كه اين موضوع باعث آشنايي با تستهاي بيشتري ميشود. با توجه به خلاء يك كتاب خوب در بازار، مطالعهي اين كتاب ميتواند تمام نيازهاي داوطلبان را براي آزمون برآورده سازد.
« ايستايي »
از 30 سئوال دروس فني ساختمان 14 سئوال به درس ايستايي اختصاص دارد. منابع مهم اين درس دو كتاب ترجمه شده توسط آقاي دكتر محمود گلابچي به نامهاي درك رفتار سازهها و سازه در معماري تأليف سالوادوري ماريو، ايستايي تأليف مريان، استاتيك تأليف شيلز ترجمه غلامرضا قرهداغي و مقاومت مصالح تأليف بيروجانسون ترجمه هدايت موتابي ميباشند و بيشتر مباحث رفتارشناسي سازه و انواع سازهها در معماري در كتاب آقاي دكتر گلابچي مورد مطالعه قرار ميگيرد براي اين درس نيز انتشارات مدرسان شريف كتابي با در نظر گرفتن دو مبحث فوق آماده و به چاپ رسانده است. در اين كتاب با بررسي كتابهاي مرجع تمام مباحث دستهبندي شده و با مثالهاي متعدد و ارايه تصوير از سازهها سعي شده تمام مفاهيم به داوطلب آموزش داده شود. در تستهاي استاتيك و مقاومت داوطلبان نياز به اطلاعات در زمينه بردارها، نيروها و فيزيك دارند كه در كتاب مدرسان شريف اين مباحث يادآوري شده است. تمامي تستهاي آزمونهاي دانشگاه دولتي و آزاد در سالهاي گذشته به طور كامل در اين كتاب گنجانده شده است تا داوطلب از هر حيث آماده روبهرو شدن با تستهاي مختلف باشد. با توجه به استقبال داوطلبان اين كتاب در ميان دانشجويان معماري جايگاه ويژهاي پيدا كرده است.
« شناخت مواد »
تعداد سئوالات اين درس در آزمون دانشگاه دولتي 4 سئوال ميباشد منابع مهم اين درس كتاب مصالح ساختماني تأليف احمد حامي، كتاب مصالح ساختماني تأليف سام فروتني ميباشند. مطالعهي مبحث پنجم مقررات ملي ساختمان (مصالح و فرآوردههاي ساختماني) نيز ميتواند مفيد باشد. براي اين درس نيز انتشارات مدرسان شريف كتابي بسيار كامل و مفيد به بازار كتاب ايران عرضه كرده است. در اين كتاب مباحث كاملاً طبقهبندي شدهاند و تمام مباحث از جزء به كل آموزش داده شده و در ضمن متون درسي، تستهاي تأليفي گنجانده شده است تا داوطلبان کارشناسی ارشد معماری انواع تستهاي اين درس آشنا شوند. در پايان هر فصل تمامي تستهاي كنكورهاي كارشناسي ارشد رشته معماري از سال 75 تا 90 با پاسخ تشريحي ارايه شده است و پس از آنها يك سري نمونه تست براي تمرين بيشتر داوطلبان گنجانده شده است يكي ديگر از نقاط قوت اين كتاب آوردن سئوالات و پاسخهاي تشريحي رشته هنرهاي ساخت و معماري مربوط به دانشگاه دولتي در كتاب است. مطالعهي اين كتاب تمام نياز داوطلبان را براي تسلط كامل بر تستهاي مختلف آن، برآورده ميكند و ديگر لازم نيست داوطلب كتاب ديگري را مطالعه كند.
« عناصر و جزئيات »
تعداد سئوالات اين درس 4 سئوال ميباشد. از حيث مباحث اين درس كمي وسيعتر از درس شناخت مواد و مصالح ميباشد. منابع مهم اين درس كتاب اجزاء ساختمان تأليف سياوش كباري و اجزاء ساختمان دكتر جليل شاهي، مبحث 8 مقررات ملي سازمان (دفتر تدوين مقررات ملي ساختمان) ميباشند. براي اين درس نيز انتشارات مدرسان شريف كتابي بسيار موفق روانه بازار كتاب كرده كه از هر حيث پاسخگوي نياز داوطلبان در اين رشته ميباشد. ارايه تمام متون آموزشي، ترسيم اشكال و دياگرامهاي سازههاي مختلف، گنجاندن تستهاي تأليفي در لابهلاي متون آموزشي، پاسخ تشريحي به تمام تستهاي 15 سال اخير اين درس در آزمونهاي كارشناسي ارشد دانشگاه دولتي بررسي سئوالات دانشگاه آزاد و آوردن پاسخ تشريحي براي آنها، ارايه تستهاي خودسنجي به صورت كاملاً طبقهبندي شده با پاسخ كليدي، پاسخ به تستهاي آخرين آزمون برگزار شده در سال 90 از مشخصات اين كتاب بسيار ويژه ميباشد.
« دروس تاريخ و مباني نظري »
(تاريخ معماري جهان، معماري معاصر، معماري اسلامي، مباني نظري معماري)
تعداد سئوالات اين درس در آزمون دانشگاه دولتي رشته معماری 30 سئوال و ضريب آن براي تمام گرايشها (2) ميباشد. منابع مهم اين دروس دو كتاب معماري اسلامي و كتاب سبكشناسي استاد كريم پيرنيا، كتاب فضا، زمان و معماري به ترجمهي منوچهر مزيني، كتاب آشنايي با تاريخ معماري و شهرسازي ايران (سمينارهاي بم) كتاب مباني و مفاهيم معماري معاصر غرب تأليف دكتر وحيد قباديان، كتاب آشنايي با معماري جهان تأليف ابراهيم زارعي، كتاب تاريخ هنر معماري ايران در دوران اسلامي تأليف يوسف كياني ميباشند. همانطور كه ملاحظه ميكنيد منابع اين درس بسيار وسيع و پراكنده هستند و بسياري در خواندن آنها دچار سردرگمي ميشوند. به همين دليل نياز به يك كتاب واحد احساس ميشد به همين منظور انتشارات مدرسان شريف كتابي جامع و مفيد به جامعهي معماري كشور ارايه كرده است. در اين كتاب با الهام از تمام كتابهاي فوق با دستهبندي مناسب تمام مباحث به طور منظم و قابل فهم آموزش داده شدهاند. در اين كتاب سعي شده هر جا كه لازم است، تستهاي متفاوت ارايه شده تا داوطلب با گونههاي مختلف مسائل چهار گزينهاي آشنا شود. استفاده از شكلها و تصاوير مربوط به اين درس، در تمام فصول مختلف انجام شده است. در پايان هر فصل، تستهاي طبقهبندي شده از سال 75 تا 89 با پاسخ تشريحي آنها گنجانده شده است و پس از آنها يك سري تست تكميلي براي داوطلبان برتر در نظر گرفته شده تا داوطلبان از حيث فراواني تست هم هيچ دغدغهاي نداشته باشند. مطالعهي اين كتاب خوب به تمام داوطلبان آزمون ارشد معماری پيشنهاد ميشود.
« درك عمومي معماري »
تعداد سئوالات اين درس در آزمون كارشناسي ارشد معماری دانشگاه دولتي 20 سئوال ميباشد. براي گرايشهاي «مهندسي معماري»، بازسازي پس از سانحه، «معماري داخلي» و «مطالعات معماري ايران» ضريب اين درس (3)، براي گرايش مهندسي معماري اسلامي ضريب (2) و براي گرايش معماري منظر ضريب آن (1) است. منابع مهم اين درس كتابهاي عناصر معماري از صورت تا مكان ترجمهي فرزين فردانش، زيباشناسي معماري يورگ گودتر، كتاب فرم فضا، نظم معماري ترجمهي زهره قرهگوزلو، كتاب ريشهها و گرايشهاي نظريه معماري تأليف دكتر محمد منصور فلامكي، كتاب پرسپكتيو ترجمه هرمز معزز میباشند. مباحث اين درس بسيار تئوريك و بر پايهي مفاهيم محض معماري بنا شدهاند. كتابهاي فوق از نقطه نظر اينكه اكثراً ترجمه هستند، مشكلات خاص خود را براي استفادهي داوطلبان در آزمون ارشد دارند. انتشارات مدرسان شريف براي اين درس نيز كتاب خود را به بازار ايران ارايه كرده است. در اين كتاب مطابق ديگر كتب اين مركز تمام كتاب به فصلهاي گوناگون تقسيم شده و هر فصل به لحاظ ساختاري به سه بخش تفكيك شده است. در بخش اول درس و مطالب لازم به همراه مثالهاي چهار گزينهاي آورده شده است. در بخش دوم تمامي تستهاي كنكورهاي ارشد گذشته به صورت كاملاً طبقهبندي شده مربوط به آن فصل با پاسخ تشريحي آورده شده و معماری پس از آن بخش سوم كه اختصاص به تستهاي خودسنجي دارد، قرار داده شده است كه اين بخش معمولاً ويژه داوطلبان خواهان دانشگاههاي برتر و يا داوطلباني است كه از زمان كافي براي مطالعه برخورار هستند.
« درك عمومي معماري منظر »
تعداد سئوالات اين درس در آزمون دانشگاه دولتي 20 سئوال و ضريب آن براي گرايش معماري منظر (3) و براي ساير گرايشها (1) ميباشد. از نظر اهميت جزء پر اهميتترين دروس براي گرايش معماري منظر ميباشد و براي ساير گرايشها، اهميت آن كم ميباشد. منابع مهم اين درس كتاب باغهاي ايران، مؤلف غلامرضا نعيما، كتاب باغ ايراني بازتابي از بهشت، به همت سازمان ميراث فرهنگي، كتاب اصول طراحي فضاي سبز در محيطهاي مسكوني به كوشش مركز تحقيقات مسكن، كتاب باغ ايراني استاد كريم پيرنيا، كتاب باغ ايراني حكمت كهن منظر جديد (موزه هنرهاي معاصر) كتاب باغهاي ايراني و كوشكهاي آن تأليف دونالدويلبر ميباشند. همان طور كه ملاحظه ميكنيد، منابع مهم اين درس در مقطع کارشناسی ارشد نيز همچون درس تاريخ و مباني معماري بسيار وسيع و پراكنده ميباشد. در اين درس نيز انتشارات مدرسان شريف كتابي مناسب و مفيد به بازار كتاب ايران ارايه كرده است. در اين كتاب سعي شده عكسها و شكلهاي مختلف از مراجع مختلف جمعآوري شود و مطالب مربوطه در كنار آنها آموزش داده شود. در كتاب مدرسان شريف تستهاي متفاوت براي تقويت قدرت تفكيك داوطلبان در مواجهه با سئوالات ارايه شده است. تمامي تستهاي دانشگاههاي دولتي و آزاد در 10 سال گذشته با پاسخ تشريحي در اين كتاب گنجانده شده است. ارايه پاسخ تشريحي به آخرين آزمون برگزار شده (اسفند 89) از ديگر نقاط قوت اين كتاب است.
ضرایب و گرایش های مجموعه معماری (آزمون سراسری)
رديف
|
نام درس
|
ضريب درس در كنكور
|
مهندسي معماري
|
معماري منظر
|
مهندسي معماري اسلامي
|
1
|
زبان عمومي و تخصصي
|
2
|
2
|
2
|
2
|
دروس فني ساختمان
|
3
|
1
|
2
|
3
|
دروس تاريخ و مباني نظري (تاريخ معماري جهان، معماري معاصر و ...)
|
2
|
2
|
2
|
4
|
درك عمومي معماري
|
3
|
1
|
2
|
5
|
درك عمومي معماري منظر
|
1
|
3
|
1
|
6
|
تاريخ شهر در ايران
|
0
|
0
|
0
|
7
|
مباني بازسازي پس از سانحه
|
0
|
0
|
0
|
8
|
پروژه عملي طراحي (اسكيس معماري)
|
5
|
0
|
5
|
9
|
پروژه عملي طراحي (اسكيس معماري منظر)
|
0
|
5
|
0
|
10
|
پروژه تشريحي مطالعات فرهنگ و معماري ايران
|
0
|
0
|
0
|
11
|
پروژه عملي طراحي (اسكيس معماري داخلي
|
0
|
0
|
0
|
رديف
|
نام درس
|
ضريب درس در كنكور
|
مطالعات معماري ايران
|
بازسازي پس از سانحه
|
معماري داخلي
|
1
|
زبان عمومي و تخصصي
|
2
|
3
|
2
|
2
|
دروس فني ساختمان
|
1
|
3
|
3
|
3
|
دروس تاريخ و مباني نظري (تاريخ معماري جهان، معماري معاصر و ...)
|
4
|
1
|
2
|
4
|
درك عمومي معماري
|
3
|
1
|
3
|
5
|
درك عمومي معماري منظر
|
0
|
0
|
1
|
6
|
تاريخ شهر در ايران
|
2
|
0
|
0
|
7
|
مباني بازسازي پس از سانحه
|
0
|
2
|
0
|
8
|
پروژه عملي طراحي (اسكيس معماري)
|
0
|
2
|
0
|
9
|
پروژه عملي طراحي (اسكيس معماري منظر)
|
0
|
0
|
0
|
10
|
پروژه تشريحي مطالعات فرهنگ و معماري ايران
|
5
|
0
|
0
|
11
|
پروژه عملي طراحي (اسكيس معماري داخلي
|
0
|
0
|
5
|
مدرسان شریف